Kolorowe gabinety dla Fundacji „Promyk Słońca”

Pracownicy Volvo Polska w ramach Programu Wolontariatu Pracowniczego zrealizowali projekt pt. Kolorowe gabinety dla Fundacji „Promyk Słońca”.
Pracownicy Volvo Polska zrealizowali projekt pt. Kolorowe gabinety dla Fundacji „Promyk Słońca”

Pracownicy Volvo Polska zrealizowali projekt pt. Kolorowe gabinety dla Fundacji „Promyk Słońca”

W wietrzny, zimny sobotni poranek kilku pracowników Volvo Polska we Wrocławiu wraz z osobami towarzyszącymi spotkało się w Fundacji Promyk Słońca, by wyremontować 3 pomieszczenia, w których pracownicy Fundacji zajmują się rehabilitacją dzieci z zaburzeniami rozwoju.

Fundacja Promyk Słońca zapewnia dzieciom niepełnosprawnym lub zagrożonym nieprawidłowym rozwojem zorganizowaną i kompleksową pomoc medyczno-terapeutyczną oraz psychologiczno-pedagogiczną. Fundacja prowadzi działania w przekonaniu, że wczesna diagnostyka i rehabilitacja pozwala uniknąć niepełnosprawności lub znacznie ograniczyć jej skutki.

Wszystko zaczęło się parę tygodniu temu, kiedy autorki projektu namówiły kolegów, do zaangażowania się w wolontariat pracowniczy realizowany w ramach działań CSR w Volvo Polska.

Prace remontowe sal Fundacji zostały poprzedzone szczegółowym planowaniem, dokonaniem odpowiednich zakupów i właściwą logistyką. Działania zostały podzielone na dwa dni – w sobotę wolontariusze Volvo Polska przygotowali sale (zabezpieczyli meble, okna, etc.), położyli grunt oraz pierwszą warstwę farby. Według wcześniej opracowanego planu pracownicy podzielili się na grupy odpowiedzialne za konkretne prace – malowanie trudno dostępnych miejsc, malowanie sufitów, malowanie ścian, poprawki. Praca w sobotę zakończyła się około godziny 17:00. W niedzielę pracownicy Volvo spotkali się ponownie,by pomalować pomieszczenia drugi raz, dokonać poprawek ewentualnych niedociągnięć oraz posprzątać. Prace zostały zwięczone pamiątkowym zdjęciem i przekazaniem sal przedstawicielowi Fundacji.

Dzięki pracy naszych kolegów, dzieci i rehabilitanci mogą cieszyć się ze swieżo wyremontowanych 2 dużych pomieszczeń (sal rehabilitacyjnych) oraz pomieszczenia pomocnicznego (szatnia).

Radość, poczucie zrobienia czegoś dobrego i podziękowania od pracowników Fundacji spowodowały, że powstał plan, by wyremontować następne dwie sale w kolejnej edycji Programu Wolontariatu pracowniczego Volvo!